Hold foredrag med succes – 3 stærke tips

foredrag

Hvis du har sagt ja til at holde et foredrag i forbindelse med arbejdet, så kribler det måske allerede i maven og tankerne kører rundt. For hvad skal du sige og hvordan sikrer du at det du siger, er interessant for dit publikum? Vil du overhovedet kunne holde dig selv i gang uden at tabe tråden undervejs? Og hvordan reagerer du hvis der opstår noget uventet under foredraget?

Forbered dig og få styr på følelserne

Måske kender du udtrykket ”eksamen er en fest for den velforberedte”. Det samme kan man sige om det at holde foredrag. For hvis du er velforberedt og føler dig godt hjemme i dit stof, så er det så langt lettere at udstråle selvsikkerhed, troværdighed og afslappethed. Og når du formår at udtrykke disse kvaliteter, så er du allerede halvvejs i mål med et vellykket foredrag. Den anden halvdel af succesen skaber du med selve indholdet i foredraget. Helt overordnet set er der derfor to ting du skal være opmærksom på: De ord du siger. Og hvordan du siger dem.

Overvær foredrag som inspiration

For at få en fornemmelse for hvordan dette kan udmønte sig i praksis, er det en god idé at overvære en række foredrag hvor du selv sidder med som publikum. Det giver dig mulighed for i ro og mag at vurdere hvad der virker i et foredrag. Du kan eksempelvis vælge, at overvære en række amatørforedrag og et par foredrag af professionelle foredragsholdere. Hvis du overværer mange forskellige ”niveauer” af foredragsholdere giver det dig en fornemmelse for hvad der skal til for at nå langt i branchen. Dermed på ingen måde sagt, at amatørforedrag på nogen måde behøver at være dårlige – men et eller andet har jo gjort, at nogle foredragsholdere formår at generere så stor en efterspørgsel omkring sig selv, at de kan tjene penge på det og andre ikke. Hvis du gerne vil have større kendskab til nogle af de dygtigste foredragsholdere i Danmark kan du eksempelvis finde et godt overblik her.

Find din passion

Det lyder måske som en kliché overskrift fra et dameblad, men ikke desto mindre så er det afgørende at du formår at bringe passion ind i dit foredrag. Har du nogensinde hørt en foredragsholder tale i et monotont stemmeleje gennem hele seancen? Svar nu ærligt: Hvor godt fulgte du med? Formentlig døjede du med at holde opmærksomheden. Det skyldes at det menneskelige sind konstant søger stimuli, og et monoton foredrag er lige akkurat det modsatte.

Men det er ikke nok ”bare” at variere tonelejet. Det skal også virke naturligt, og det er her du har brug for passionen. For når du faktisk føler spændingen og interessen for dit stof, vil du helt naturligt komme til at variere dit toneleje, fordi stoffet bevæger dig. Lad os for eksemplets skyld sige, at du skal tale om et forskningsprojekt, som du er passioneret omkring. Måske vil du først fortælle om den frustration du i starten havde over ikke at kende svaret på en problemstilling. Her vil man på din stemmeføring, mimik og dit kropslige udtryk kunne mærke din frustration – og dét er afgørende, for det gør det langt lettere for publikum at kunne leve sig ind i frustrationen. Og så vil også publikum forstå hvor fedt det må være, at kunne finde svaret på problemstillingen. Derfor har du deres interesse, når du begejstret begynder at fortælle om hvordan du er nået frem til løsningen.

For at opsummere, kan man sige at ”mennesker taler til mennesker”, hvilket betyder, at vi er socialt orienterede væsener, som inspireres når viden kobles sammen med menneskelige følelsesmæssige aspekter. Viden i sig selv bliver hurtigt tør kost. Derfor handler det om at krydre dit foredrag med din egen passion og menneskelighed.

Be the first to comment on "Hold foredrag med succes – 3 stærke tips"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*