Vigtigheden i at passe på sig selv i studietiden

Følgende artikel er betalt og udarbejdet i samarbejde med de hjemmesider, der linkes til.

Er du en af de mange, der er flyttet til en ny by for at begynde på et nyt studie? Så ved du, at der er mange nye ting, du skal forholde dig til. Du skal blandt andet lære dine nye medstuderende at kende, men du skal også lære dit studie og din by at kende. Det er noget af en omvæltning med en helt ny start, og det er godt at give sig selv tid til at falde på plads.

Når det er sagt, så er det bedste råd til dig, at du skal passe på dig selv. Statistikkerne taler for sig selv. Der er alt for mange, der går ned med stress undervejs på studiet. En ny undersøgelse viser, at hver femte studerende oplever stresssymptomer i hverdagen.

Der er lavet mange undersøgelser omkring årsagerne hertil. Studietiden er blandt andet forbundet med stress på grund af egne krav til sig selv samt omverdenens krav. Du er måske kommet ind på drømmestudiet, og så vil du gerne gøre det godt. Du skal dygtiggøre dig i hvert fag på semesteret og har ofte kun kort tid til at forberede dig og være klar til at kunne præstere til eksamen. Stressniveauet vil derfor automatisk være øget i eksamensperioder, men symptomerne på stress kan godt gå hen og blive så alvorlige, at der ikke længere er tale om et naturligt pres.

Tag vare på dig selv
Denne artikel er ikke skrevet for at skræmme dig væk fra din uddannelse, men skal snarere ses som nogle gode råd, du kan tage med på vejen. Det er ikke godt at få et knæk tidligt i livet, hvis du ikke passer på dig selv under studietiden. Når man først har været nede med stress, kan det sidde i kroppen i lang tid.

Det er godt at huske på, at studiet ikke skal fylde det hele. Det er godt at ville dygtiggøre sig og kæmpe for at opnå de bedste resultater. Fritid, studiejob og dine venner er også vigtige prioriteter i dit liv. Når du engang kommer ud på den anden side og skal have dig et job, vil du højst sandsynligt opleve, at du ikke skal leve op til et 12-tal i samtlige arbejdsopgaver. Der er meget, der skal leveres inden for en kort deadline, og derfor er det godt at smide sin perfektionisme over bord med det samme.

En anden ting er, at du skal arbejde, til du bliver over halvfjerds år. Det gælder både i studietiden og i arbejdslivet senere hen, at du skal passe på dig selv – også i pressede situationer. Det er derfor godt at lære det allerede nu. For at kunne yde bedst muligt er du nødt til at trække stikket en gang imellem og fokusere på andre ting. Sørg for at restituere, når du har skullet præstere og yde ekstra meget. Det vil særligt være i forbindelse med eksamensperioderne.

Undervejs eller efter din eksamen kan du fordybe dig i meditation eller på en anden måde søge ned i kroppen, fordi du til daglig kun bruger dit hoved på studiet. Alternativt kan du træne eller tage ud i naturen og få nogle sanselige oplevelser. Det er også godt at give sig selv lov til at forkæle sig selv. Det kan du blandt andet gøre ved at prøve massagestole.

Be the first to comment on "Vigtigheden i at passe på sig selv i studietiden"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*