Derfor skal du vælge en kristen efterskole

Kristen efterskole

Grundlæggende danske værdier som respekt for andre, frihed under ansvar og lighed for loven er udsprunget af kristendommens budskab. Så der er god grund til at vælge en kristen efterskole til dit barn, hvis du hylder disse værdier.

På en kristen efterskole ligger Bibelens, og dermed kristendommens, livs- og menneskesyn til grund for den måde, man er skole på, og den måde, de voksne ansatte omgås eleverne på.

Hvert menneske er en unik skabning

Bibelen fortæller, at Gud har skabt hvert enkelt menneske helt unikt. Kristendommens budskab er derfor, at ethvert menneske har enestående værdi og skal behandles med respekt. Jesus uddybede dette aspekt ved at sige: Du skal elske din næste som dig selv.

På en kristen efterskole betyder det, at mobning, diskrimination og dårligt sprog ikke er velkomment. Skolen tilrettelægger undervisning, fritid og samvær, så eleverne opmuntres til en positiv indstilling: At løse konflikter, når de opstår, til at se fordelene ved være hjælpsom, imødekommende og respektfuld.

Båret af dette livssyn er de ansatte på en kristen efterskole særligt opmærksomme på elevernes trivsel.

Fællesskabet er forpligtende og inkluderende

En anden konsekvens af det kristne livssyn er, at fællesskabet på en kristen efterskole er åbent, inkluderende og varmt. Hver eneste elev er værdifuld og unik, og derfor er der plads i fællesskabet til alle. Både til de ekstroverte og de introverte, de elever, der er dygtige med deres hænder, og dem, der er mere til det boglige, de tykke, de tynde, de fjollede og de alvorlige. Alle er lige meget værd, og efterskolens stab sætter mange resurser af for også at oplære eleverne til at være inkluderende over for hinanden.

En kristen efterskole skaber de konkrete rammer for at dette fællesskab kan udvikle sig både i undervisningstid og fritid. Erfaringer har vist, at det styrker den enkelte elevs selvværd og forståelse for andre, der er forskellig fra dem selv. Eleverne lærer, at mennesker er afhængige af og forpligtet på hinanden gennem de daglige aktiviteter, hvor der opmuntres til at dele styrker og svagheder med hinanden.

Voksne rollemodeller, der lever, som de prædiker

Værdier, gode intentioner og fine ord er én ting, men uden at efterleve det i praksis, forbliver det ord på papir uden ringvirkninger. Det er en kristen efterskole sig meget bevidst, og derfor er alle ansatte – lærere, såvel som andet personale – kristne i praksis.

De ansatte er selv overbevist om kristendommens sandhed og udlever det personligt i forholdet til andre. Det betyder, at eleverne har rollemodeller, der ikke bare håndhæver regler og holder kristelige taler, men som selv efterlever de to vigtigste bud i Bibelen: Du skal elske Gud og elske din næste som dig selv.

En mulighed for at gribe troen eller afvise den

 

Omsorgen og respekten for det andet menneske, som har samme værdi som dig selv, medfører derfor også, at lærere på en kristen efterskole gerne taler om og vejleder i, hvordan man lever livet som kristen under hensyn til den enkelte elevs egne forudsætninger.

Der er obligatoriske samlinger med forkyndelse og sang, men kristendom bliver ikke presset ned i halsen på eleverne. Det er en kristen efterskoles fornemmeste opgave at hjælpe elever til selv at blive afklaret i, hvordan de personligt vil forholde sig til Gud, Bibel og tro. På en kristen efterskole har eleverne mulighed for at gøre troen til helt deres egen – eller at afvise den som irrelevant for dem personligt.

Sex, druk og stoffer er ikke accepteret

Som en naturlig konsekvens af det inkluderende og ligeværdige fællesskab, accepteres sex, druk og stoffer ikke på en kristen efterskole. Alkohol og stoffer slører den naturlige dømmekraft og slipper hæmningerne løs. Det er ikke befordrende, hvis man ønsker et hensynsfuldt fællesskab. Derfor er det hjemsendelsesgrund på en kristen efterskole, hvis eleverne drikker sig fulde eller er påvirket af stoffer.

Bibelens klare vejledning på det seksuelle område er, at sex hører til indenfor ægteskabet. Menneskelig set minimerer dette også udnyttelse og ulykkelige omstændigheder. Derfor vil drenge og piger på en kristen efterskole altid bo på hver sin gang eller boligafsnit, ligesom der er rammer og regler, så kærestepar ikke bliver fristet over evne.

Be the first to comment on "Derfor skal du vælge en kristen efterskole"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*