Bør jeg låne som studerende?

Har du brug for penge som studerende, så kan et lån være en fristende mulighed. Bladetmomentum ser nærmere på om du bør låne som studerende og hvilke muligheder du i givet fald har.

Formålet har meget at sige om, hvor vidt det er en god eller dårlig ide. Hvis du mangler penge til bøger, huslejen eller en studierejse, kan det jo give god mening. Det er ikke altid du kan vente eller spare op i 6 måneder – her kan muligheden være forpasset.

Er lånet derimod for at feste med vennerne, tage på sommerferie eller køb af ny fladskærm, kan man argumentere for at du bør lade vær.

Valg af lånebeløb er afgørende

Vælger du at låne penge som studerende, kigger vi på dine muligheder i dette afsnit. For det er rigtig svært at få et lån i banken, hvor de ofte vil stille store krav til din privatøkonomi og at du har fast indtægt. Er den utilstrækkelig – som for de fleste – vil du være overladt til alternativerne på nettet.

Online er der heldigvis kommet mange gode og prisvenlige låneselskaber på markedet. Det giver dig en bred vifte af alternativer, uanset om du mangler 5.000 eller 50.000 kroner.

Her bør du vide at dit valg af lånebeløb er afgørende for to ting:

  1. Dine lånemuligheder
  2. Dine omkostninger

Alle låneselskaber online har hver deres beløbsgrænser, så dit pengebehov er med til at definere hvor du kan ansøge. Besøger du låneportalen Laanomaten.dk kan du se, at dine muligheder ændrer sig meget alt efter om du søger lån på 6.000 eller 50.000 kroner.

Dels i antallet er udbydere og dels hvilke firmaer du kan vælge imellem. Det skyldes i høj grad at beløbet gør en stor forskel, da de firmaer som tilbyder små lånebeløb, ikke altid tilbyder de store forbrugslån også.

Det samme gør sig gældende for dine omkostninger. For renten og åop vil ændrer sig, alt efter hvilke lånebeløb og løbetider du vælger. Den vigtigste hovedregel for dig er følgende:

Jo flere penge og jo længere tid du låner, desto højere bliver de samlede omkostninger.

Der er mange, specielt unge danskere, der tror et større lån er mere fordelagtigt fordi renten er lav. Men selvom renten og åop er lavere, kan det altså sagtens medføre flere omkostninger.

Hvorfor så det? Det kan fx. skyldes høje startomkostninger og hvor stor en andel de udgør af det hele. For stiftelsesomkostninger er faste og uden påvirkning af hvilke beløb og tid du vælger.

Formålet spiller en stor rolle

Vi slutter af med at returnere til artiklens store spørgsmål: Bør jeg låne som studerende? For mange unge får desværre gældsat sig uden grund – i hvert fald uden en fornuftig grund!

Du bør derfor tænke dig grundigt om, inden du træffer en beslutning. Formålet skal være godt og ikke blot et udtryk for overforbrug, via penge du reelt ikke har.

Hvis du mangler penge løbende i dagligdagen, til mad, husleje etc. kan du altid overveje SU-lånet. Her får du et ekstra månedligt bidrag og altså ikke alle pengene på én gang.

Mere om det her på SU.dk.

Be the first to comment on "Bør jeg låne som studerende?"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*