Efterår betyder overfyldte tagrender – måske kan en ny robot være løsningen!

Efteråret er over os, og det betyder store mængder regn og blade der falder af træerne. Denne tid på året er derfor specielt hård for vores tagrender, og klimaforandringer har de seneste mange år gjort det sværere at være tagrend i Danmark.

Faktisk beretter DMI, at nedbørsmængden i Danmark i årene 1874 til 2014 er steget 200mm per år.  Dette er tal der er til at mærke på og grafen forneden viser tydeligt udviklingen.

Udklip

Kilde: DMI.

Med regnmængder som disse er det yderst vigtigt at ens tagrend er ren og fri for bladet, da det ellers kan have alvorlige konsekvenser for huset. Disse konsekvenser tæller blandt andet:

Skimmelsvamp

Er din tagrend fyldt, utæt eller bare ikke funktionsdygtig, så risikerer du ved skybrud og store regnfald at vandet løber over i tagrenden og ned på blandt andet dine ydremure. I de fleste huse findes der små revner i ydre murene, og i disse revner kan vand og fugt træne ind.  Og vi ved alle hvad fugt kan gøre ved en mur – ja nemlig… skimmelsvamp. Derfor kan man ofte drage en direkte relation mellem mure der udsættes vore store mængder vand og skimmelsvamp infektioner i muren.

Facadeskader

Udover skimmelsvamp i muren kan store mængder regnvand der løber ud af tagrenden også gøre skade på blandt andet facaden, døre, vinduer og gavl.  Træet i vinduer kan eksempelvis tage skade og det samme med døre. Derudover kan pudsede vægge krakelere, hvis de får for meget vand.

Rensning af tagrender er selvagt super vigtigt, og det er bare med at få det gjort, også selvom det kan være en træls og til tider farlig opgave.

Det behøver dog ikke være både træls og farligt. For eksempel har iRobot netop lanceret en helt ny type robot som renser dine tagrender for dig.  Se hvordan denne robot fungerer i videoen nedenfor.

Når man ser videoen bliver man dog godt se, at man ikke helt slipper for at skulle gøre noget manuelt arbejde. Robotten samler nemlig ikke skidtet op, og du skal derfor selv efterfølgende rydde det skidt op den skubber ned på jorden. Derudover kan robotten heller ikke tage dine nedløbsrør eller tjekke om din kloak er stoppet, og så det slipper du ikke selv for at gøre.

Hvis du ikke mener at det er pengene værd at gå ud og købe en tagrensnings-robot, så kan du følge nedenstående råd til at effektivt at rense din tagrend:

  • Brug en lille graveske til at fjerne det værste snavs. Med ”det værste snavs” menes der blade, grene og andre større ting der kunne have fundet vej ned i din tagrend.
  • Brug en hård børste til at fjerne det skidt der har groet sig fast på bunden af tagrenden. Dette er en af de ting som robotten heller ikke ser ud til at gøre så godt.
  • Spul godt efter med vand
  • Spul også taget og lad vandet løbe ned i din tagrend. Løber vandet over eller afledes det korrekt? Tagrender kan nemlig godt blive skæve eller utætte med årene, og det kan du kontrollere ved at simulere et regnfald på denne måde.
  • Brug en stige til at nå tagrenden. Sørg for at den står godt fast for at undgå ulykker.
  • Læg et stykke træ i tagrenden det sted, hvor stigen skal stå. Dette sikre, at din tagrend bliver afstivet og ikke bøjer ved vægten fra stigen.
  • Husk altid at tjekke din kloak og nedløb. Er der fri passage for vandet? Hvis en kloak flyder over risikerer du vand i fundamentet eller i værste fald i din kælder. Derfor er denne lige så vigtig at rengøre som din tagrend.

Har du gode tips til at rense en tagrend? Del dem i kommentarområdet nedefor!

 

Be the first to comment on "Efterår betyder overfyldte tagrender – måske kan en ny robot være løsningen!"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*